Safe and Sound Protocol


Het Safe and Sound Protocol is ontwikkeld in Amerika door Stephen Porges. Om te begrijpen wat SSP voor je kan doen moet je eerst in het kort iets weten over de polyvagaal theorie. De polyvagaal theorie veronderstelt dat er 3 delen van het autonome zenuwstelsel zijn die onze reactie bepalen op onder andere (acute) stress. Er is een deel/staat waarin je je veilig en verbonden voelt. Op dat moment ervaar je weinig tot geen spanning of stress en zul je je over het algemeen vrij flexibel door het leven bewegen. Wanneer ons autonome zenuwstelsel gevaar detecteert kan het echter ook in een overlevingsdeel/staat schieten wat verantwoordelijk is voor de vecht/vluchtrespons. Je voelt dit door een hyperalertheid, angst, onrust, hoge spierspanning, hogere hartslag en bijvoorbeeld toenemend piekeren. Hier horen gedachten bij als: ik ben slecht, ik vind de wereld onvriendelijk/beangstigend, wat ben ik boos. Het oudste overlevingsdeel is de freezerespons. Vanuit de freeze voel je juist weinig. Je kunt het vergelijken met een dier dat zich dood houdt voor zijn prooi. Mensen die deze staat vaak ervaren hebben vaak weinig tot geen emoties, voelen zich lusteloos, depressief, (levens)moe of dissociëren. Er horen gedachten bij als: ik ben onzichtbaar, eenzaam, verloren, ik ben geen liefde waard.


In het volgende filmpje is goed te zien hoe deze reacties er in het dagelijkse leven uitzien, en hoe deze beïnvloed worden door onder andere trauma.Het Safe and Sound Protocol  probeert toegang te krijgen tot het autonome zenuwstelsel via het middenoor, dit gebeurt door het luisteren naar gefilterde muziek die helpt bij het vinden van de veilige, verbonden staat van ons autonome zenuwstelsel. Het helpt ons om onszelf beter te leren reguleren en ons vaker in veilige verbinding met onszelf en anderen te kunnen voelen. Het is een wonderlijk krachtig middel, om vanuit je lichaam in de basis veiligheid en ontspanning te gaan ervaren, in plaats van er alleen over na te denken en via gesprekken hetzelfde proberen te bereiken. Je luister afgestemd naar jou persoonlijke behoefte 5 uur in totaal onder begeleiding naar deze speciaal gefilterde muziek en je leert jou eigen autonome zenuwstelsel in die uren beter kennen. Er zijn tal van voordelen gevonden bij onderzoeken naar de inzet van SSP. SSP verbetert je emotie en stemmingsregulatie, maakt dat je je makkelijker verbindt en helpt je gedachten beter focussen.


Voordelen van SSP:

  • Een verbetering van je emotie- en stemmingsregulatie
  • Geeft vermindering van stress of burn-outklachten
  • Verbetering van onder andere de informatieverwerking en sociale interactie bij autisme, AD(H)D
  • Vermindering van hypersensitiviteit, uitstelgedrag en prikkelbaarheid bij autisme, AD(H)D
  • Het heeft een invloed op allerlei klachten zoals: chronische pijn, depressie, moeite met focussen, chronisch vermoeidheidssyndroom [CVS], hypersensitiviteit van je zintuigen en spijsverteringsklachten
  • Verbetering bij een gehoorverwerkingsstoornis bijvoorbeeld voor vermindering van overgevoeligheid voor geluiden zoals misofonie.
  • (onbegrepen) keelklachten veranderen door de inzet van SSP.
  • Door een betere verbinding en meer gevoelens van veiligheid en ontspanning legt het een goede basis en maakt toegankelijker voor diverse therapievormen.

Ben je hier als professional en geïnteresseerd in de training die Training in Verbinding aanbied over veiligheid en de polyvagaaltheorie? Volg dan deze link naar Training in Verbinding en vind daar alle relevantie informatie.